Brownsberg

Brownsberg

De echte Surinaamse jungle bezoeken en daar prachtige flora en fauna bezichtigen!

Suriname bestaat voor het overgrote deel uit ongerepte natuurgebieden en dichte oerwouden waar je kan overnachten in simpele of comfortable hutjes tussen het groen. Een van de beste plekken om die mooie natuur in Suriname te ervaren is in het Brownsberg Natuurpark, gelegen op 500 meter hoogte aan de rand van het Brokopondo-stuwmeer en op slechts drie uur rijden van Paramaribo.

Het Brownsberg Natuurpark is een van de toegankelijkste natuurgebieden van Suriname en dat maakt het een populaire keuze voor een uitstapje. Het oerwoud is onderdeel van het uitgestrekte Amazonegebied, met bijzondere bloemen, planten en dieren, maar je vindt er mooie uitzichtpunten, hoge watervallen en bijzondere slaapplekken in de natuur.

Op de top van de berg vind je het Mazaroniplateau, dit is het startpunt van vele mooie wandelingen en je hebt er een geweldig uitzicht over de groene omgeving en het lager gelegen Brokopondomeer. Je kan het plateau al wandelend in een uurtje omcirkelen, maar ook avontuurlijke tochten maken naar mooie watervallen. Als je wil blijven overnachten in het natuurpark dan is dit ook de aangewezen plek, op het Mazaroniplateau vind je namelijk enkele simpele hutjes en kampjes voor hangmatten waarin je de nacht kan doorbrengen.

Een intensieve wandeling door het oerwoud brengt je naar mooie uitzichtpunten en watervallen die van grote hoogte naar beneden komen gestort. Een must visit is de Leoval, want het pad ernaartoe is in vergelijking met de andere watervallen redelijk goed begaanbaar en bestaat deels uit trappen. De route naar de waterval wordt goed aangegeven door bordjes en is makkelijk te vinden op eigen gelegenheid, maar het is ook zeker interessant om met een gids op pad te gaan. Deze weet namelijk precies waar je moet zijn en kan je onderweg wijzen op wilde dieren en bijzondere planten. Na een klim van ongeveer een half uur kun je jezelf belonen met een heerlijke koude douche. Zeker als het heeft geregend mag je rekenen op een flinke straal.

Een van de populairste bestemmingen in het park is de Ireneval, een 10 meter hoge waterval waarbij het water als een waaier naar beneden stort. Vanaf het Mazaroniplateau is het ruim een uur wandelen en een beetje conditie is hier geen overbodige luxe: je moet veel klimmen en afdalen, en de hitte maakt het zwaar. Eenmaal op de plek van bestemming kun je gelukkig afkoelen in het frisse water van de waterval en al het zweet van je af laten spoelen.

Neem ruim de tijd om hier te pauzeren en bij te komen van de tocht, want de terugweg is er ook nog.

1 dag tot 3 dagen

Prijs: Vanaf €80 p.p